Mısır Fiyatları ile İlgili Borsamız ev Sahipliğinde Paydaşlar, Sektör Temsilcileri ve Çiftçilerle birlikte basın açıklama yapılacaktır. 25.08.2023

TMO 2023 sezonu mısır alım fiyatını ton başına 6 bin TL olarak açıklaması, mısır üreticileri gibi Oda Başkanları arasında da tartışma konusu oldu. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, bu yıl Batman Ovası’nda ekilen 70 bin dönümden 100 bin tona yakın mısır rekoltesinin beklenildiğini söyledi. Mısırın bölge ekonomisine olan getirisine dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Aydiş, “Geçen yıl TMO mısır alım fiyatını 5.700 TL olarak belirlemişti. Bir de prim desteği olmuştu. Bu yıl ise ton başı 6000 TL olarak açıklandı. Bu rakam ürünün maliyetinin yüzde 30’unu bile karşılamıyor. Bu fiyat yüzlerce çiftçinin göçüne yol açacak, tarımdan kopmasına neden olacak. Doğrusu bu fiyat yakışmadı. Çiftçilerimiz bunu hak etmedi. Bu rakamın revize edilmesini istiyoruz”dedi.

“ARTIŞ 30 KURUŞ OLDU”

Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş ise hububatta olduğu gibi bu yıl mısır üretiminde de yüksek verim beklentisi içinde olan çiftçinin başfiyat rakamının şokunda olduğunu söyledi. Güneş, şunları kaydetti: “Geçen yıl ile bu yıl mısır ürününe verilen fiyat arasında uçurum var. Artış sadece 30 kuruş. Buğdayda istediği fiyatı alamayan çiftçi mısırda da hayal kırıklığına uğradı. Mazot, gübre, elektrik ve diğer girdilerde yüzde 100’e varan artışlar var. Mısır üreticisinin beklediği rakam 8.500 TL baş fiyattı. Bir de prim desteği bekliyordu. Özellikle tarlaları icar alan çiftçi bu fiyat karşısında ürünü tarlada bırakacak, iflasın eşiğine gelecek. Çünkü ton başına verilen fiyat kabul edilebilir bir rakam değil.”