“Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri Konferansı" 02/11/2023

“Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri Konferansı" 02/11/2023

Borsamız Genel Sekreteri İsa Akdaş; Batman Valiliği himayelerinde Batman İl Özel İdaresi ve Batman İl Tarım Orman Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen “Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri” konulu konferansa katılım sağladı.

İlimizde bulunan jeotermal kaynakların daha verimli kullanılması ve ilimizin ekonomisine kazandırılması amacıyla Valimiz Ekrem Canalp’in destek ve talimatıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Valiliğimizin koordinesinde İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliğiyle Batman Üniversitesi merkez kampüsünde “Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri” konulu konferans düzenlendi.  
Konferans öncesi Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar başkanlığında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, Batman Üniversitesi Rekrör Yardımcısı Prof.Dr. Necmettin Sezgin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Reşat Çiftçi,  MTA Genel Müdürlüğü ve TPAO Bölge Müdürlüğünde Uzmanların katılımı ile Kozluk ilçemiz Taşlıdere köyünde bulunan termal su kaynaklarında saha incelemesi yapıldı, akabinde “Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri” konulu konferans gerçekleştirildi. 
“Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri” Konferansı 
Batman Üniversitesi Merkez Kampüsünde düzenlenen konferans açılış konuşmalarının ardından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, “Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri” konusunda bilgilendirmelerde bulundu. 
Açılış konuşması yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Batman planlı gelişimi hem de ekonomisinin daha doğru bir şekilde ilerleyeceği, sektörlerin birbiriyle iletişimi iyi kuracağı alanlar açmayı planladıklarını belirterek, “Bir tane karma OSB planlamamız var. Bir tane gıda OSB planlamamız var, eğer gerçekleştirebilirsek jeotermal kaynaklı bir sera OSB düşünüyoruz. Şu anda bunun çalışmasını yürütüyoruz. Ayrıca bir adet de lojistik merkez planlıyoruz. Bunun dışında küçük sanayi siteler için de ayrıca alanlar açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Daha sonra bir selamlama konuşması yapan Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar, İlimizde birçok alanda OSB’ler planlandığını, bunların içerisinde önemli olanlardan bir tanesinin Seracılık OSB olduğunu ifade etti. Seracılık OSB için temiz bir enerji kaynağına ihtiyaç olduğunu ifade eden Culukar, “Buradan çıkan bir fikirle Batman’ın jeotermal yapısını araştırmak ve bunları nasıl değerlendirebiliriz düşüncesiyle konunun uzman Prof. Dr. Alper Baba hocamızı Batman’a davet ettik. Toplantı sonrasında hocamızın da katılacağı bir toplantıda Batman’ın yol haritasının çıkacağını ümit ediyorum. Bugün temiz enerji kaynaklarının dünya literatüründeki yeri herkesçe malum, herkesin hassasiyet gösterdiği şey temiz enerji kaynaklarıdır. Biz Batman olarak, bölgesinin en iddialı şehri olarak, dünya ile yarışan bir ülke olarak bu yola girmemiz gerektiğini düşünüyoruz” dedi.  
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara “Jeotermal Kaynakların Önemi ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri” konulu bir konferans veren Prof. Baba, Türkiye’nin Jeotermal alanda çok zengin kaynaklara sahip olduğunu belirterek, Dünyada ve Türkiye’de Jeotermal enerjinin önemi ve kullanım alanlarına ilişkin bilgi verdi. 
Gün geçtikçe jeotermal kaynaklarının önem kazandığını ifade eden Prof. Baba, “Gelecek projeleri olan ülkeler yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde büyük yatırımlar yapmakta. Türkiye şu an jeotermal alanda yenilenebilir enerji kullanımı için güzel projelere imza atmakta. Ülkelerin fosil yakıt ve nükleer enerji üretimini bırakarak yenilenebilir enerjiye geçmesi büyük bir atılımdır” diye konuştu.
Batman’ın jeotermal kaynakları konusunda bilgi veren, Prof. Baba, Batman jeotermal kuyu bakımında zengin bir konumda olduğunu belirterek, Batman yanı sıra petrol bölgesinde seracılık, termal turizm, ısıtma ve soğutma yapılabileceğini ifade etti. 
Konferansın ardından Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar başkanlığında İl Özel İdaresi’nde gerçekleştirilen toplantıda; Batman’ın jeotermal kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması konusunda yürütülecek çalışmalar masaya yatırıldı.